Fistula arteriovenoasă traumatică este însoțită de afectarea arterei și venei cu formarea unei comunicări patologice între arteră și venă cu descărcarea sângelui în sistemul venos. Este posibilă o combinație a unei fistule cu un anevrism arterial sau venos.

Deversarea constantă a sângelui arterial în sistemul venos duce la hipertensiune în sistemul venos distal, microcirculație afectată, creșterea volumului de sânge circulant și încărcare asupra miocardului. Cu cât fistula este mai mare și cu cât este mai aproape de inimă, cu atât tulburările hemodinamice sunt mai severe.

Simptome  

Cu fistula arteriovenoasă (mai ales de lungă durată între vasele mari), pacienții se plâng de disconfort și durere la inimă, dificultăți de respirație, edem. Clinica unei fistule în regiunea vaselor extremităților inferioare este de obicei completată de simptome de insuficiență venoasă. O fistulă arteriovenoasă superficială este definită de tremor la palpare. Principalul simptom al auscultației este un suflu sistolic-diastolic, care se efectuează atât în ​​direcția distală, cât și în cea proximală, cu epicentrul deasupra fistulei.

Diagnosticul şi tratamentul

O fistulă arteriovenoasă se caracterizează prin scăderea pulsației și dispariția sau slăbirea zgomotului atunci când artera adductoră este comprimată. Pentru a clarifica diagnosticul, se folosește fonoangiografia pentru a determina saturația sângelui venos cu oxigen, izotop și angiografie radioopac. Fistula arteriovenoasă traumatică este o indicație de intervenție chirurgicală. Scopul principal al operației este eliminarea fistulei și restabilirea fluxului sanguin normal prin vasele deteriorate.Ligarea arterei de ambele părți ale fistulei este permisă numai dacă este situată în regiunea treimii distale a antebrațului, mână. , treimea inferioară a piciorului și a piciorului. În alte localizări, ar trebui să se străduiască întotdeauna după separarea fistulei pentru a restabili permeabilitatea normală atât a arterelor, cât și a venelor.

Sunt posibile diferite combinații de operații de restaurare, începând cu o sutură și terminând cu auto- și aloplastia vaselor de sânge. Recent, viziunea asupra restaurării permeabilității venelor s-a schimbat. Acum se consideră necesară menținerea fluxului sanguin normal prin venă.

Dacă este imposibil să se limiteze la sutura laterală a venei, atunci ei preferă să rezece și să înlocuiască artera pentru a sutura rana venei prin segmentul stâng al arterei și, prin urmare, a păstra fluxul sanguin în ea. Puteți folosi un plasture sau grefă autovenoasă (din vena safenă mare a coapsei sau vena safenă radială) dintr-un membru sănătos.