Otita medie este o inflamație a urechii.

Cauzele otitei medii

infecție cu un obiect ascuțit (ac de păr, scobitoare);
pătrunderea și acumularea de umiditate în canalul auditiv extern;
contactul cu apa (la înot);
infecții ale căilor respiratorii superioare (secreții nazale, amigdalite, faringite, traheite, laringite).

Otita medie acută catarrală este un proces infecțios inflamator în țesuturile cavității timpanice, tubului auditiv și procesului mastoid. Frecvența otitei medii acute este de 25-30% din toate bolile urechii, mai des boala apare la copii și vârstnici.

Infecția pătrunde în urechea medie din cavitatea nazală prin tubul auditiv.

Factorii care contribuie la răspândirea infecției sunt suflarea necorespunzătoare a nasului (prin ambele nări, și nu fiecare pe rând), strănutul, tusea, creșterea presiunii în nazofaringe, ca urmare a căreia mucusul infectat depășește forțat bariera, care este tubul auditiv.

La sugari, tubul auditiv anatomic scurt și larg predispune la dezvoltarea otitei medii, fiind în poziție orizontală, regurgitații frecvente, prezența adenoidelor.În bolile infecțioase (rujeolă, scarlatina, tuberculoză etc.), o altă cale este posibil - prin sânge.

Simptome de otită:

durere de ureche (de obicei severă și în creștere treptată)
o senzație de plenitudine și congestie în ureche
pierderea auzului
zgomot în ureche
creșterea temperaturii corpului

Otita medie acută purulentă este rezultatul unui curs nefavorabil al otitei medii catarale. Motivele sunt aceleași.

Simptomele otitei medii purulente:

durere în creștere în ureche
creșterea temperaturii în câteva zile
simptome de intoxicație (paloare, slăbiciune, oboseală)
scurgeri purulente din ureche (apariția puroiului indică trecerea acestuia prin timpan)

Otita medie cronică se dezvoltă adesea de la acută, dar uneori de la bun început poate avea un curs cronic. În aceste cazuri, disfuncția tubului auditiv nu apare imediat, ci treptat (mai ales în bolile cronice ale tractului respirator superior). Principalele simptome ale otitei medii sunt: ​​congestie la una sau ambele urechi și pierderea auzului, o senzație de greutate în cap, zgomot la ureche, autofonie (rezonanța propriei voci într-o ureche dureroasă), o senzație de revărsare de lichid în adâncimea urechii la înclinarea și întoarcerea capului.

În funcție de evoluția clinică și de severitatea bolii, otita medie purulentă medie cronică este împărțită în două forme: mezotimpanită și epitimpanită.

Mezotimpanită

Mezotimpanita apare în 55% din cazuri. Cu această formă de otită medie, procesul implică în principal membrana mucoasă a părților mijlocii și inferioare ale cavității timpanice, precum și zona tubului auditiv. Cu mezotimpanită, se determină partea intactă a membranei timpanice și prezența perforației. Pacienții se plâng de supurație periodică sau constantă de la ureche și pierderea auzului, în cazuri rare - o senzație de zgomot în ureche și amețeli. Durerea de ureche apare numai cu o exacerbare a procesului; uneori apare cu afectiuni secundare ale urechii – otita medie externa difuza sau limitata externa.

Evacuarea din ureche este de natură purulent-mucoasă. Auzul cu mezotimpanită este redus de tipul de deteriorare a aparatului de sunet. Motivele pentru exacerbarea procesului pot fi o răceală, pătrunderea apei în ureche, o boală a nasului, nazofaringe.

În condiții favorabile și tratament adecvat, după încetarea completă a supurației, mici găuri perforate se pot vindeca. În ciuda evoluției favorabile, cu mezotimpanită cronică, este posibilă dezvoltarea complicațiilor intracraniene severe.

Epitimpanită

În epitimpanita purulentă cronică, procesul inflamator este localizat în principal în spațiul extra-timpanic - mansardă, perforația este de obicei în partea neîntinsă a membranei timpanice.Epitimpanita se caracterizează printr-un curs mai sever în comparație cu mezotimpanita.

Există o durere periodică în regiunea temporoparietală, o senzație de presiune în ureche, secreții mucopurulente cu miros neplăcut și uneori apar amețeli. Funcția auditivă cu epitimpanită este redusă brusc. În caz de durere de cap, pareză a nervului facial sau tulburări vestibulare la un pacient cu epitimpanită, acesta trebuie spitalizat imediat pentru examinare și intervenție chirurgicală la ureche.

Otita medie adezivă

Otita medie adezivă - boala este o consecință a retenției prelungite de lichid în cavitatea urechii medii cu inflamație și permeabilitate afectată a tuburilor auditive care leagă cavitățile urechii medii și ale nasului. Ca urmare a procesului, are loc formarea de țesut conjunctiv dens, aderențe, aderențe, limitând mobilitatea osiculelor auditive și conducând la scăderea conducerii aerului a sunetelor.

Otita medie adezivă - simptome:

tulburări de auz persistente și progresive, uneori însoțite de tinitus.

Otomicoza

Otomicoza - boala este cauzată de dezvoltarea diferitelor tipuri de mucegaiuri și drojdii pe pereții canalului auditiv extern. Apariția este facilitată de iritația pielii din cauza hidratării prelungite, precedând otita medie purulentă, utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor și hormonilor.

Simptome de otomicoză:

inflamatia pielii
mâncărime
durere
scurgere moderată de lichid de culoare galbenă, negru murdar, gri-verde, în funcție de tipul de ciupercă

Furunculul canalului auditiv extern

Furunculul canalului auditiv extern se găsește numai în secțiunea cartilaginoasă a canalului auditiv extern, deoarece doar că există glande sebacee și păr. Mecanismul de apariție al bolii se bazează pe pătrunderea infecției în glandele și foliculii de păr atunci când se culege în urechi cu unghia sau diverse obiecte, în special cu supurație. De asemenea, apare ca o manifestare a furunculozei generale în diabet zaharat, hipovitaminoză etc.

Simptome: Durere severă la ureche, mai ales la apăsarea pe locul de atașare a auriculului.

Ganglionii limfatici din spatele urechii se măresc și devin dureroși.

Sângerare la ureche

Sângerare de la ureche Cea mai gravă sângerare de la ureche se observă cu fracturi ale părții osoase a canalului urechii și o ruptură simultană a membranei timpanice. Alte cauze includ otita medie supurată acută și cronică, traumatisme și tumori ale urechii medii și ale canalului auditiv extern. Dacă apare sângerare, consultați urgent un medic.

Diagnosticul de otită medie:

examinare de către un otolaringolog,
otoscopie (examinarea membranei timpanice)
cultura bacteriana de scurgere din ureche pentru flora si sensibilitate la antibiotice
microscopie de descărcare a urechii
audiometrie (test auditiv) test auditiv diapazon timpanometrie
examen otoneurologic
studiul stării imunologice

Cum se vindecă otita medie? Tratament pentru otita medie la clinica Sonomed:

terapie antiinflamatoare (generala si locala),
terapie imunostimulatoare,
paracenteza membranei timpanice,
chirurgie de bypass al cavităţii timpanice,
îndepărtarea neoplasmelor benigne ale urechii prin metoda undelor radio,
deschiderea furunculului urechii,
îndepărtarea corpurilor străine ale urechii,
cateterism tub auditiv
spalarea podului cu substante medicinale,
pneumomasaj al membranei timpanice,
suflând prin Politzer,
toaletă pentru urechi,
terapie cu laser,
tratamentul bolilor concomitente ORL.
Beneficiile tratamentului în clinică Sonomed

Consultarea specialistilor in domenii conexe
Vindecare rapidă
Tehnici eficiente
Abordare individuală.