Boala chistică a sânilor (sau boala fibrochistică a sânilor) este o boală benignă a sânilor caracterizată prin apariția unor foci simple sau multiple - chisturi. Un chist este o formațiune de cavitate delimitată de țesut conjunctiv din exterior și plină cu lichid în interior. Cu mastopatia chistică, se formează mai multe chisturi în glandele mamare. Chisturile au o consistență elastică și o margine clară din țesutul mamar din jur.

Cauzele mastopatiei chistice

;Cel mai adesea, chisturile glandei mamare se formează la femeile cu vârsta peste 54 de ani. La această vârstă femeile sunt cele mai susceptibile la apariția mastopatiei chistice din cauza perturbărilor hormonale din organism. Dezechilibrele hormonale sunt cauzate de o predominanță semnificativă a unuia dintre hormonii feminini, estrogenul. Pe fondul general al slăbirii corpului, apar disfuncționalități în activitatea organelor individuale, glandele mamare devin deosebit de sensibile. Canalele de trecere ale glandelor se pot înfunda, împiedicând trecerea lichidului, apoi începe să se acumuleze în lobii glandelor mamare, ducând la dezvoltarea sigiliilor.

;Simptomele mastopatiei fibrochistice:

durere a glandelor mamare, agravată înainte de menstruație,

  • scurgerea mameloanelor
  • modificări fibrotice ale țesutului mamar.

;

Diagnosticarea mastopatiei chistice în clinica „Sonomed”

  • Inspecţie
  • Ultrasunete (Medison SonoAce X8 cu Doppler color cu detectarea fluxului sanguin
  • Mamografie cu microunde
  • Puncția sânilor

;

Tratamentul mastopatiei fibrochistice

Pentru a detecta în timp util mastopatia fibrochistică, este important să se efectueze o autoexaminare a glandelor mamare. Dacă găsiți sigilii mamare, sensibilitate la sâni, ar trebui să consultați urgent un mamolog. Tratamentul mastopatiei fibrochistice în clinica „Sonomed” este complex. Cursul tratamentului poate include medicamente antiinflamatoare, uneori hormonale, substanțe biologic active. Primul pas în tratamentul chisturilor este efectuarea unei puncție a sânului. Chistul este străpuns cu un ac gol special și lichidul aflat acolo este aspirat. După finalizarea acestei proceduri, pereții chistului se lipesc împreună fără a se umple din nou. Pe baza puncției obținute se efectuează un examen histologic, care face posibilă aflarea posibilității reapariției acesteia.

;

Tratamentul mastopatiei fibrochistice include picuratori, injecții intravenoase și intramusculare, medicamente, examinări de urmărire și ecografie în dinamică. În cele mai multe cazuri, un curs conservator de tratament garantează eliminarea mastopatiei fibroase și, cu supravegherea constantă de către un medic, nu va permite reapariția acesteia. Tratamentul alternativ al bolii fibrochistice a sânilor nu va rezolva problema. În cazul în care tratamentul medicamentos nu ajută, clinica Sonomed utilizează tratamentul chirurgical al mastopatiei fibrochistice