Incontinența urinară la femei la orice vârstă este o boală care poate fi tratată cu succes.

Incontinența urinară de efort este pierderea involuntară de urină în timpul activității fizice, tuse, strănut, râs și alte activități însoțite de creșterea presiunii intraabdominale. Incontinența urinară de efort este larg răspândită la femei.

Urinarea involuntară aduce suferință la cel puțin 30% din populația feminină, incontinența urinară fiind cel mai frecventă la vârstnici.
În cazul incontinenței urinare, creșterea presiunii intraabdominale face ca urina să fie stoarsă din vezică prin uretră (uretra). În acest caz, aparatul sfincterului (închidere) deteriorat al uretrei nu poate rezista curgerii fluidului.

Incontinența urinară cauzează:

  • Predispoziție familială, sex, modificări anatomice
  • Factori stimulatori (sarcina, nastere)
  • Factori provocatori (obezitate, constipație, tuse cronică)
  • Factori decompensatori (vârstă, comorbidități)

Cele mai studiate și dovedite cauze ale incontinenței urinare sunt: vârsta, obezitatea, incontinența urinară după naștere.

Incontinența de efort se manifestă astfel: incontinență la tuse, râs, efort, sport și alte tipuri de activitate fizică. În acest caz, de regulă, urina se pierde în porțiuni mici (picătură cu picătură), iar pierderea de lichid nu are nicio legătură cu nevoia de a urina.

Diagnosticul incontinenței urinare:

  • plângeri ale pacienților,
  • inspecţie,
  • completarea unor chestionare specifice
  • scrierea unui jurnal de urinare,
  • test zilnic sau orar cu tampoane (Pad-test),
  • examen vaginal cu test de tuse,
  • Ecografia organelor pelvine și rinichilor (după indicații),
  • studiu urodinamic (după indicaţii).

Tratamentul incontinenței urinare 


Tratamentul incontinenței urinare cu remedii populare este ineficient. Tratamentul incontinenței urinare de efort poate fi conservator sau chirurgical.
Din păcate, în marea majoritate a cazurilor, terapia conservatoare (antrenarea mușchilor planșeului pelvin, combaterea obezității, tratarea bronșitei și a constipației) este ineficientă. Deoarece incontinența urinară de efort la femei este cauzată de un defect anatomic (structural) al podelei pelvine. Nu există leac pentru incontinența urinară.
Singura modalitate de a elimina incontinența urinară este intervenția chirurgicală. Peste 200.000 de astfel de operațiuni (TVT și TVT – O) au fost efectuate în Europa de-a lungul a 10 ani. Această metodă este considerată standardul de aur pentru tratarea incontinenței urinare Astăzi, este posibil să scapi definitiv de incontinența urinară cu ajutorul procedurii TVT-O minim invazive. În timpul acestei proceduri, medicul plasează o bandă sintetică specială sub uretră, astfel încât să scutească pacientul de incontinența urinară. Banda TVT-O este unică, astfel încât apariția incontinenței urinare recurente este extrem de rară și practic nu există complicații.
Banda se instalează printr-un mini-acces de cel mult 1 cm lungime.Procedura durează 15-20 de minute. Pacientul petrece 1 - 2 ore în clinică.
După 2-3 luni, chiar și un profesionist s-ar putea să nu găsească „urme” operației pentru a elimina urinarea involuntară.